Przedstawiamy przepis na przepyszne pierożki wonton z nadzieniem z egzotycznych grzybów. Zapraszamy do sprawdzenia!

Składniki na pierożki wonton z egzotycznymi grzybami

Ciasto do pierożków

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka soli.

Nadzienie do pierożków

  • 60 g suszonych grzybów mun,
  • 8 szt. suszonych grzybów shiitake,
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej,
  • po 1/4 łyżeczki cukru, soli, białego pieprzu,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 starta mała marchewka,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki startego imbiru (świeżego),
  • 1 zielona cebula.

Sos do pierożków

  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1/4 szklanki czarnego octu ryżowego,
  • 1/2 łyżeczki oleju chili,
  • kawałek świeżego imbiru (1, 5 cm).

Sposób przygotowania pierożków z grzybami

Do miski wsyp przesianą mąkę, sól i jajka, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Powoli wlewaj wodę, przez cały czas ugniatając ciasto tak aby powstała gładka masa. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na bok na ok. 10 minut.

Po tym czasie wyciągnij ciasto na stolnicę, ugniatając je przez 10 minut i ponownie odstawiając na pół godziny. Ciasto podziel na dwie części, rozwałkowując każdą z nich, oprószając mąką, składając i owijając folią spożywczą. Po upływie kolejnych 30 minut każdą część ciasta rozwałkuj tak cienko, jak to tylko możliwe, wykrawając z niego następnie ok. 7 centymetrowe kwadraty.

Ułóż je w piramidkę posypując każdą warstwę mąką, aby się do siebie nie przykleiły. W następnym kroku możesz przygotować sos mieszając ze sobą sos sojowy, ocet, olej chili oraz potarty imbir. Gdy ciasto i sos będą już gotowe możesz przystąpić do robienia nadzienia. Grzyby mun i shiitake zalej dwoma szklankami ciepłej wody, namaczając je przez 30 minut. Po tym czasie grzyby odcedź, wyciśnij z nich dokładnie nadmiar wody (nie wylewaj jej) i dosyć drobno je posiekaj. Do małej miski wlej 1 szklankę płynu, który pozostał po moczeniu grzybów, mieszając go razem z cukrem, solą, pieprzem, sosem sojowym oraz skrobią kukurydzianą. W małym garnku rozgrzej olej, wrzucając następnie do niego grzyby oraz starty imbir i smażąc całość przez chwilę.

Następnie dodaj marchewkę i zalej mieszankę przygotowanym wcześniej płynem, gotując farsz do momentu aż woda całkowicie odparuje. Na wykrojone kawałki ciasta wyłóż niewielką ilość farszu, sklejając dokładnie jego brzegi. Przygotowane w ten sposób pierożki włóż do parownika na ok. 6-8 minut, polewając je przed podaniem sosem.

Więcej interesujących przepisów znajdziesz w serwisie https://www.porcja.pl/.