Grecy uwielbiają ośmiornice. Mięso tego głowonoga o ośmiu ramionach jest jednak twarde i żeby dało się zjeść, wymaga drastycznej obróbki. Rybacy maja na to sposób: dziesiątki razy uderzają ośmiornicą o skały. Mimo to przed przyrządzeniem świeżą ośmiornicę należy jeszcze zbić tłuczkiem.

Grecja – jakie danie je się tam najczęściej?

Według Greków smażona ośmiornica jest wręcz idealną przekąską, świetnie komponująca się z „uzo”. W tawernach przeważnie podaje się ją upieczoną na grillu. Natomiast w greckich domach – duszoną z różnymi dodatkami, na przykład ze szpinakiem, w czerwonym winie, z makaronem o nazwie „orzo”, mającym kształt ryżu.

Najpopularniejsze w Grecji są owoce morza!

Poza ośmiornicami bardzo popularne są w Grecji mątwy oraz kalmary, podaj się je między innymi w zapustny poniedziałek. Należy je smażyć krótko, najwyżej dwie, trzy minuty, albo bardzo długo gotować. Latem możemy je zamówić, najczęściej smażone, w każdej nadmorskiej tawernie. Z mątw, a także ośmiornic, przygotowywano dawniej zapasy na zimę. Suszno je na sznurkach jak bieliznę. Nawet dzisiaj na wyspach greckich możemy nierzadko zobaczyć wiszące za oknem owoce morza.

Znów rzadziej mieszkańcy Peloponezu jadają małże („midia”) i mięczaki („kidonia”). Za to lubią małe krewetki („garides”). Przyrządzają je bardzo prosto. Z czosnkiem, natką pietruszki, oliwą i sokiem z cytryny. Wrzuca się je na krótko na patelnię, nieco dłużej piecze w piekarniku lub na grillu. Czasami jeszcze dodaje się do nich pokrojone w kostkę pomidory. Na szczególną uwagę zasługuje słynna grecka zupa rybna nazywana „kakawia”. Zawiesisty wywar przyprawia się oczywiście natką pietruszki, posiekanym koperkiem i czosnkiem. Oprócz różnych ryb śródziemnomorskich w garnku lądują także cebule, pomidory, marchewki, ziemniaki, nać selera. Wszystko doprawione sokiem z cytryny.

Dodatkowa uwaga – latem wybór ryb w Grecji jest stosunkowo mały, ponieważ od połowy maja do połowy października można łowić jedynie na lampkę – przynętę i linkę zaopatrzoną w liczne haczyki. Interesujące artykuły o prawidłowym przygotowaniu ryb do podania znajdziesz w serwisie https://www.filet.pl/.