W dobie niesamowitego rozwoju technologii oraz Internetu, zyskanie informacji na temat dowolnej restauracji nie stanowi żadnego problemu. W przypadku gastronomii (i nie tylko) cenne są opinie ludzi odwiedzających dany lokal, którzy mają więcej doświadczenia i własną opinię na temat stopnia zaawansowania interesującej nas restauracji. Z wszechobecnych opinii możemy dowiedzieć się niemal wszystkiego. Przy wyborze odpowiedniego lokalu, poza opiniami, zwrócić uwagę należy na zawartość menu, na którego ocenę bezpośredni wpływ mieć będą indywidualne upodobania. Dla wielu klientów, aspekty wizualne wnętrza restauracji są podstawowym elementem pierwszego wrażenia.

Przy wyborze firmy cateringowej, należy wcześniej zapoznać się przede wszystkim z opiniami krążącymi na temat danej firmy, usługami, które oferuje oraz cennikiem. W wielu przypadkach kluczowy jest region dowozu oraz rodzaje przygotowywanych potraw. Przy wszelkiego rodzaju imprezach okolicznościowych, po przeliczeniu kosztów jedzenia oraz poświęconego czasu i pracy na przygotowanie samemu dań, catering okazuje się opcją co najmniej korzystną. W zależności od preferencji i cen panujących w danej restauracji, opcja dowozu gotowego jedzenia jest ogromnym udogodnieniem.