Do przygotowania tego sernika potrzebne nam będą następujące składniki: na spód – 135 g herbatników maślanych, 83 g masła lub margaryny; na masę serową – 155 g cukru drobnego, 800 g twarożku śmietankowego, 6,5 g skórki startej z cytryny, 4 jajka (klasy M), 155 g śmietanki kremówki (co najmniej 30% tłuszczu), 2 płaskie łyżki budyniu waniliowego w proszku bez cukru; na polewę – 35 g cukru pudru, 255 g kwaśnej śmietany; ponadto – tłuszcz do nasmarowania tortownicy.

Przygotowanie – herbatniki maślane przeznaczone na spód włóżmy do torebki foliowej i dokładnie zamknijmy. Wałkiem do ciasta rozgniećmy na drobne okruszki i przesypmy do miski. Masło lub margarynę roztopmy, dodajmy do herbatników i starannie wymieszajmy. Masę okruszkową przełóżmy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy z natłuszczonym brzegiem (średnica 24 cm). Ugniećmy grzbietem łyżki, tworząc spód ciasta z krawędzią wysokości 1-2 cm. Wstawmy co najmniej na 10 minut czasy do lodówki. Twarożek, cukier i skórkę z cytryny utrzyjmy na gładką masę w misce mikserem z końcówkami do ubijania na średnich obrotach. Stopniowo dodawajmy jajka, krótko miksując.

Rozgrzejmy piekarnik: grzałka górna/dolna – temperatura 180 stopni Celsjusza; termoobieg – temperatura 160 stopni Celsjusza. Znów śmietankę ubijmy na sztywno z proszkiem budyniowym i dodajmy do masy serowej, mieszając trzepaczką. Krem twarożkowy wyłóżmy na spód ciasta i równo rozsmarujmy. Formę wstawmy na ruszt do nagrzanego piekarnika na dolny poziom. Pieczmy 44-47 minut czasu. Sernik wyjmijmy na kratkę kuchenną i pozostawmy na 10 minut czasu do przestygnięcia. Śmietanę wymieszajmy z cukrem pudrem na gładką masę, po czym łyżką rozsmarujmy ostrożnie na ciepłym serniku. Formę ponownie wstawmy na ruszt do gorącego piekarnika na dolny poziom. Pieczmy w tej samej temperaturze 10 minut czasu. Sernik wyjmijmy na kratkę kuchenną i pozostawmy w formie do całkowitego wystygnięcia. Następnie przełóżmy na płaski talerz i wstawmy co najmniej na 4 godziny czasu do lodówki.

Dodatkowa uwaga – tortownica powinna mieć nie mniej niż 7 cm wysokości. Jeśli tak nie jest, możemy pasek papieru do pieczenia złożyć podwójnie na wysokość 8 cm i przykleić do wnętrza obręczy, smarując niewielką ilością tłuszczu.

A jeżeli nie wiesz, co podać swoim gościom przed deserem, wypróbuj przepis na pyszną sałatkę z paluszkami krabowymi.