Sękacz to biszkoptowo-tłuszczowe ciasto z charakterystycznymi sękami, stąd też jego nazwa – przypomina on przecięte drzewo z sękami. A jak wygląda proces wypiekania sękacza?

Podczas gdy zawieszony nad ogniskiem drewniany wałek nieustannie się obraca, stopniowo wylewa się na niego dość rzadkie ciasto. Zewnętrzne warstwy ciasta zostają przypieczone i mogą przypominać słoje drewna. Natomiast nadmiar ciasta w trakcie obracania się rożna spływa i zastyga w formie sopli, które przypominają sęki.

Jeśli przepadasz za sękaczem lub nigdy nie miałeś okazji go spróbować, mamy dobrą nowinę. Możesz go zrobić samodzielnie w domu, a rożen zastąpić np. tortownicą. Chociaż domowy wyrób nie będzie miał specyficznych sęków, to z pewnością będzie smakował, jak oryginał i pojawią się na nim naprzemienne ciemne i jasne paski.

Składniki

  • 8 jajek
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wódki
  • cukier wanilinowy
  • 100 g cukru drobnego
  • 60 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do temp. 190°C, a większą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Do masła dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i wszystko miksujemy na puszysty krem. Nieustannie ucieramy i dodajemy pomału po jednym żółtku. Dodajemy odrobinę soli i mąki połączonej z proszkiem do pieczenia. Całość dobrze łączymy, wlewamy wódkę i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Ubijając, dodajemy partiami drobny cukier – powinniśmy otrzymać sztywną oraz szklistą pianę. Przekładamy ją do ciasta i lekko mieszamy.

Gustujesz w pysznych deserach i potrawach? Przygotuje fantastyczne łakocie różnego rodzaju z przepisami na https://www.realista.pl.

Na spód formy wylewamy niewielką część masy i odpowiednio ją rozprowadzamy. Wkładamy na ok. 7 minut do pieca, aby wierzch ciasta lekko się przyrumienił. Następnie wykładamy kolejną warstwę ciasta, dobrze ją rozprowadzamy i pieczemy w piekarniku. Postępujemy w ten sam sposób, aż skończy się nam całe ciasto. Ostudzony sękacz możemy posmarować lukrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego!