Każde kasyno to miejsce gdzie ciągle tętni życie i przewija się cała masa ludzi. Każdy taki obiekt przyciąga graczy spragnionych przeżyć, adrenaliny oraz emocji przy stole do gry. Nie jest więc żadnym zaskoczeniem, że w każdym takim miejscu nie brakuje barów i restauracji, w których można smacznie zjeść lub wypić, aby nabrać sił w przerwie między kolejnymi partiami gry.

Jedzenie i picie to jedne z podstawowych ludzkich potrzeb, aby więc goście kasyna nie musieli opuszczać obiektu i udawać się do restauracji kiedy zgłodnieją w zdecydowanej większości z nich znajdują się także punkty gastronomiczne. Działają one albo w ramach firmy będącej operatorem kasyna, albo też jako niezależne prywatne podmioty świadczące usługi na rzecz gości. Funkcjonowanie przykasynowej gastronomii jest zazwyczaj stricte zależne od kasyna a w dużej części przypadków nastawiona ona jest niemalże wyłącznie na obsługę jego gości. Wyłączność wynika ze względów czysto praktycznych bowiem restauracje takie stosunkowo często funkcjonują na terenie kompleksów kasynowo – hotelowych a wstęp do nich mają wyłącznie goście hotelu i kasyna oraz oczywiście obsługa. Inaczej wygląda sytuacja gdy punkt gastronomiczny funkcjonuje po sąsiedzku, ale nie na terenie kasyna, wówczas jest ona dostępna także dla innych.

Gastronomia jako część oferty kasyna

Restauracje i bary działające na terenie kasyna stanowią zazwyczaj poszerzenie oferty dla gości. Dzięki nim odwiedzający chętniej zostaną w kasynie na dłużej wiedząc, że podczas przerwy mogą coś zjeść na miejscu bez opuszczania kasyna, po czym wrócą do gry.

Ponieważ oferty kasyn skierowane są do międzynarodowej klienteli, niezależnie od tego skąd kto pochodzi, to i działająca w ich obrębie gastronomia posiada szeroką ofertę specjałów właściwych kuchniom z różnych stron świata. W szczególności dotyczy to dużych kompleksów kasynowych o światowej renomie i uznaniu, do których przybywają przyjezdni z każdego kontynentu i z każdej kultury. Dobrze więc, żeby każdy mógł znaleźć w menu coś co lubi i zna z rodzinnych stron. Nie zawsze dana restauracja jest tak wszechstronna i oferuje tylko dania z danego regionu, ale w takiej sytuacji jest to okazja aby zachęcić przybyszy do skosztowania czegoś nowego, miejscowe specjały, z którymi będą później kojarzyć wizytę w danym kasynie. W dużych kasynach z reguły jednak jest co najmniej kilka towarzyszących restauracji i jedne mogą być wszechstronne a inne bardziej regionalnie wyspecjalizowane. Wszystko po to, aby każdy, niezależnie skąd pochodzi i jakie ma preferencje kulinarne, znalazł lokal i dania, jakie mu odpowiadają.

Obecność restauracji i barów przy kasynie ma zasadniczo jeden nadrzędny cel. Jest nim zatrzymanie gości możliwie na jak najdłużej, gdyż wiadomo, że dłuższy pobyt oznacza więcej wydanych pieniędzy, a to już jest wymierny zysk dla kasyna. Często punkty gastronomiczne kuszą darmowym posiłkiem bądź drinkiem w ramach wizyty w kasynie dla nowych gości. Ma to zrobić na nich dobre wrażenie i zachęcić do ponownych odwiedzin oraz zamówienia kolejnego, tym razem już pełnopłatnego dania oraz napoju. Ponadto, podczas oczekiwania na posiłek możemy też uprawiać hazard w kasynie. Wystarczy odpalić kasyno online na urządzeniu mobilnym. Należy się tylko zalogować i już możemy grać w profesjonalnym przybytku hazardu. Po drodze warto również odebrać darmowe bonusy na gry, dzięki którym pogramy na prawdziwe pieniądze bez ryzykowania naszych oszczędności.

Oferta menu

W menu restauracyjno – barowym przy kasynie można znaleźć naprawdę sporo interesujących propozycji. Punkty gastronomiczne w międzynarodowych kasynach oferują nieraz bardzo szerokie menu zawierające zarówno dania kuchni regionalnej jak i te charakterystyczne dla odległych stron świata. W tym przypadku nie ma jakiegoś jednego rodzaju kuchni, który jest szczególnie eksponowany. Inaczej jest w przypadku restauracji przy działających lokalnie kasynach. Wtedy menu jest raczej ukierunkowane na promocję lokalnej miejscowej kuchni, aby podkreślić jej walory oraz wyjątkowość. Nawet jeśli przyjeżdżają goście z odległych stron to wówczas proponuje im się możliwość poznania miejscowego folkloru kulinarnego. W menu nie będzie w takim przypadku zbyt wielu dań spoza regionu, co najwyżej serwowane będą posiłki powszechnie znane na całym świecie.

Podobnie jak z jedzeniem jest także z napojami, zarówno alkoholowymi jak i bezalkoholowymi. Bary w międzynarodowych obiektach będą oferować szeroką gamę trunków z różnych stron. Rzecz jasna im rzadszy i trudniejszy do zdobycia, tym będzie droższy, ale w takich miejscach przepełnionych luksusem i bogactwem należy się na każdym kroku liczyć z dużymi wydatkami. Za wysokogatunkowe drinki dla gości VIP dysponujących grubym portfelem można zapłacić wysokie ceny, które dla przeciętnego człowieka mogą się wydawać wręcz astronomiczne. Oczywiście nie brakuje także powszechnie spotykanych napojów w niższej i przystępnej dla przeciętnego człowieka cenie. Wyszukane alkohole zawsze zajmują w ofercie kasynowych barów szczególne i eksponowane miejsce.

Aby zainteresować i zachęcić gości niejedno kasyno naziemne proponuje odwiedzającym darmowe drinki w ramach ich pierwszej wizyty. Działanie to ma charakter promocyjny, gdyż zazwyczaj gratis obejmuje jedną porcję napoju, a za kolejne już będzie trzeba zapłacić pełną cenę. Warto jednak pamiętać, że nie warto w kasynie nadużywać drinków alkoholowych, gdyż może to spowodować pogorszenie koncentracji, co w trakcie gry może mieć opłakane konsekwencje dla jej przebiegu a w efekcie także naszego portfela.