Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że lokale gastronomiczne w różnych obiektach użyteczności publicznej są niemałym wyzwaniem dla projektantów oraz wykonawców instalacji elektrycznych. Dzieje się tak dlatego, że na niewielkiej powierzchni gromadzimy wiele różnych urządzeń, a niemal cały sprzęt kuchenny zasilany będzie energię elektryczną.

Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że lokale gastronomiczne w różnych obiektach użyteczności publicznej są niemałym wyzwaniem dla projektantów oraz wykonawców instalacji elektrycznych. Dzieje się tak dlatego, że na niewielkiej powierzchni gromadzimy wiele różnych urządzeń, a niemal cały sprzęt kuchenny zasilany będzie energię elektryczną. Co warto wiedzieć na ten temat? Czy naprawdę planowanie instalacji elektrycznej ma tak duże znaczenie? Jak to właściwie wpływa na jakość urządzeń gastronomicznych? Na te oraz inne pytania znajdziecie odpowiedź W dalszej części naszego tekstu.

Dużo sprzętów, mało problemów

Kotły warzelne, patelnie, frytkownice, płyty kuchenne, piekarniki, stoły chłodnicze, lodówki, zamrażarki, zmywarki, ekspresy, grille, opiekacze, wyparzarki są najczęściej podłączone na stałe w kuchniach w lokalach gastronomicznych. Mniejsze urządzenia i przenośne, takie między innymi jak blendery, młynki, rozdrabniacze, miksery będą zasilane za pośrednictwem w gniazd wtyczkowych. Mówimy o tym już na początku, by od razu uświadomić wszystkim, że urządzeń gastronomicznych w kuchni profesjonalnej jest naprawdę sporo. Ponadto musimy wiedzieć o tym, że w tego typu kuchnia znajdują się także wiele sprzętu, które zostały wykonane ze stali kwasoodpornej, ze względów higienicznych. Zdecydowana większość różnego rodzaju stołów oraz blatów to stal nierdzewna. Całe wyposażenie kuchni zatem znajduje się w środowisku, które stanowi szczególne zagrożenie porażenia prądem elektrycznym, gdyż w otoczeniu, gdzie mamy znacznie podwyższoną wilgotność i zwiększoną temperaturę, może dojść do różnych sytuacji. Oznacza to więc, że warunki takie, które panują w kuchniach, znacznie zwiększają potencjalne skutki pojawienia się niebezpiecznych napięć na różnych elementach przewodzących. Istotne jest także to, że wiele urządzeń i sprzętów to ostre narzędzia, które mogą nawet bardzo łatwo uszkodzić osłony izolacyjne instalacji elektrycznej. Dlatego też, jak widać, klonowanie instalacji elektrycznej jest niezwykle ważne.

Instalacja elektryczna dobrze przemyślana

Ze względu na różnego rodzaju niebezpieczeństwa, które umówiliśmy wyżej i mogą one panować w naszą kuchnia w lokalach gastronomicznych, Koniecznie musimy zachować szczególną ostrożność oraz staranność przy projektowaniu oraz wykonywaniu instalacji elektrycznej. Taka instalacja elektryczna, która będzie znajdowała się w naszej kuchni, stanowi oczywiście Jedno z podstawowych źródeł energii, która z kolei jest niezbędna do przygotowywania potraw oraz ciągłej pracy. Zdajemy sobie sprawę z tego, że obróbka termiczna opiera się przede wszystkim na gazie ziemnym, a czasem na parze wodnej, ale, jak już wspomnieliśmy, niemal wszystkie inne urządzenia będą zasilane energią elektryczną. Oprócz tego musimy pamiętać, że prąd okaże się niezbędny do oświetlenia stanowisk pracy, a tym samym zapewnienia właściwych warunków podczas jej wykonywania. Oznacza to więc, że bezwzględnie należy pamiętać o fakcie, że instalacja w obiektach gastronomicznych jest podporządkowana technologii produkcji, w przygotowywaniu potraw, a także przechowywania produktów żywnościowych, czy nawet zmywania naczyń. Z takiego projektu technologicznego, który stanowi niewątpliwie dokument nadrzędny, wynikają ogólne zapotrzebowania na energię elektryczną i jednocześnie ten sam dokument będzie określał wyposażenie obiektu, rozmieszczenie sprzętu, Wskaż na drogi komunikacyjne oraz miejsca robocze. Właśnie zgodnie z tym projektem do konkretnych maszyn i urządzeń powinniśmy doprowadzić zasilanie. Instalacja elektryczna powinna być niezawodna, bezpieczna i w pełni sprawna technicznie.

Awaria instalacji elektrycznej, czyli serwis sprzętu gastronomicznego

Zdajemy sobie sprawę z tego, że uszkodzenia sprzętów gastronomicznych mogą być różne. Jednak niekiedy dociekamy problemu w samym urządzeniu, a przyczyną awarii mogą być niewadliwe podzespoły czy zużywanie się sprzętu, a właśnie instalacja elektryczna. W takiej sytuacji, jeżeli instalacja elektryczna nie będzie działała poprawnie i tym samym nie zapewni odpowiednią odpowiedniego bezpieczeństwa pracy oraz prawidłowego przepływu prądu, może dojść do uszkodzenia urządzeń elektrycznych. W takiej sytuacji powinniśmy odwiedzić serwis sprzętu gastronomicznego, który oceni rodzaj usterki. My, pracując jako profesjonalny serwis sprzętu gastronomicznego, oferujemy bezpłatną diagnozę oraz przygotowujemy szczegółowy kosztorys przed rozpoczęciem praca. Na tym etapie klient może zrezygnować ze współpracy z nami, bez ponoszenia żadnych dodatkowych kosztów. Serwis gastronomiczny w naszym wykonaniu to profesjonalne działanie i podejmowane możliwa szybko prace. Na wszelkie usługi udzielamy gwarancji.