Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego, jak ważna dla wszystkich aspektów naszego życia jest zdrowa i zbilansowana dieta.

W walce o dobre samopoczucie i piękną sylwetkę niezwykle istotne jest wyeliminowanie ich dwóch przeciwników – cukru i soli. Nie każdy jednak jest w stanie od razu całkowicie wyeliminować ze swojego jadłospisu słodki smak. Te osoby z powodzeniem mogą zastąpić cukier i wszelkiego rodzaju słodziki miodem, który nie tylko jest przyjemny dla podniebienia, ale również ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych.

Naturalny miód to bogactwo składników mineralnych – jodu, fosforu, magnezu i żelaza. Zawiera również witaminę C oraz witaminy z grupy B. Składają się na niego różne rodzaje cukrów – sacharoza, glukoza i fruktoza. Ma również niewielką zawartość białka. Miód znany jest ze swoich właściwości bakteriostatycznych. Jest pomocny przy bólach gardła, problemach z zasypianiem czy przy stresującym trybie życia. Korzystnie wpływa również na funkcjonowanie serca i mózgu. Hamuje procesy miażdżycowe i pomaga w walce ze schorzeniami wątroby.

Natomiast cukier to praktycznie sama sacharoza – źródło licznych i bezwartościowych kalorii. Biały cukier nie zawiera żadnych składników, które byłyby korzystne dla naszego zdrowia.
Wybór czym słodzić jest zatem prosty – miód zdecydowanie wygrywa z cukrem. Można go stosować do słodzenia m. in. lekko przestudzonej herbaty, owsianki, słodkich wypieków czy mlecznych koktajli. Nie tylko ma mniej kalorii od cukru, ale również jest słodszy w smaku, dzięki czemu do uzyskania odpowiedniej słodkości można go użyć nieco mniej.

A jeśli interesujesz się wskazówkami na temat zdrowia, koniecznie zapoznaj się z dodatkowymi pomocami na https://olsztyninfo.pl.

W przypadku miodu słodycz i przyjemność z jedzenia idzie w parze z korzyściami dla zdrowia.