Dobry i wartościowy baton musli musi mieć dobry skład i odpowiednio rozłożone makroskładniki. Powinien też oczywiście dobrze smakować, by każdy zjadł go z przyjemnością. Można wyróżnić kilka takich cech, którymi zawsze wykazują się najlepsze batony musli fit. A oto i one.
Dobry baton musli – krótka charakterystyka
Dobry baton musi zawierać wszystkie makroskładniki, a to znaczy, że nie może w nim brakować białka. Co ciekawe, nie musi być go jednak jakoś porażająco dużo. Baton musli nie jest batonem proteinowym, bo nie takie jest jego przeznaczenie, więc wystarczy, by w jednej porcji dostarczał on do organizmu od pięciu do dziesięciu gramów protein. Obecnie ludzie mają zresztą tendencję do przesadzania z ilością białka w żywności. Wydaje się im, że im więcej będą go jeść, tym szybciej będą budować mięśnie, a jednak tak to nie działa. Proteiny nie przekładają się od razu na muskulaturę. Można jeść je w porażających ilościach, ale jeśli nie będzie się przy tym ćwiczyć, nie zbudują one ani grama tkanki mięśniowej, a odłożą się jedynie pod postacią dodatkowej tkanki tłuszczowej. Kilka gramów białka w batonie musli to zupełnie wystarczająca ilość. A warto też wiedzieć, że proteiny w nadmiarze mogą szkodzić i to zwłaszcza tym osobom, które już chorują na nerki.
Batony musli fit muszą być smaczne, czyli muszą być słodkie. Optymalny poziom słodyczy można im zapewnić w różnoraki sposób. Na pewno należy jednak omijać szerokim łukiem te przekąski, które słodzone są zwykłym stołowym cukrem, gdyż ze zdrową żywnością mają one niewiele wspólnego. Wystarczającym słodzikiem dla batonów musli będzie po prostu cukier owocowy, czyli ten pochodzący z samych owoców. Producenci chętnie dodają więc do takich przekąsek daktyle, gdyż właśnie w nich występuje duża ilość fruktozy. Solidna porcja tych owoców potrafi z powodzeniem zastąpić i cukier, i każdą inną substancję słodzącą.
Więcej artykułów dotyczących zdrowych przekąsek znajdziesz w serwisie https://www.slodkosci.pl/.
A batony musli bazujące na daktylach na pewno można już uznać za zdrowe. Daktyle ogólnie rzecz biorąc warto jeść. Są one fajnym źródłem zróżnicowanych witamin, a przy tym wybornie smakują.