Wiele osób organizując przyjęcia zastanawia się, czy bardziej opłacalnym będzie przygotowanie jedzenia samodzielnie, czy skorzystanie z usług cateringu. Wybór drugiego rozwiązania wiąże się z obawami dotyczącymi wysokich kosztów. Okazuje się, że ugotowanie jedzenia samemu nie zawsze jest bardziej korzystną opcją.
Przyrządzenie posiłku dla kilku osób nie jest kosztowne. W sytuacji, kiedy liczba gości wzrasta do kilkunastu czy kilkudziesięciu, samodzielne przygotowanie potraw okazuje się dużo mniej korzystne. Cena hurtowych ilości składników oraz zużytych do gotowania mediów bywa zaskakująca. Poza tym, wymaga to ogromnego nakładu pracy, wielu dni spędzonych na przygotowaniach i często stresu, że coś może nie wyjść. Wynajęcie cateringu nie jest o wiele bardziej kosztowne, a znacznie obniża ilość poświęconego organizacji wydarzenia czasu.
Dodatkowym plusem jest to, że firmy cateringowe to profesjonaliści w swojej dziedzinie. Dlatego potrawy są zazwyczaj nie tylko smaczne, ale i estetycznie podane.