Wydawać się może, że polskich ciast jest na tyle sporo, by przy każdej okazji częstować kolejnym, jednak warto sięgać także po wypieki z innych krajów. Niemieckie ciasto Pszczele żądło, choć nie brzmi zbyt przyjemnie, smakuje obłędnie, o czym przekonasz się, stawiając je przed domownikami na stole. Sprawdza się jako towarzysz czarnej kawy oraz owocowej herbaty.

Ciasto ze skorupką

Tym, co wyróżnia ciasto Pszczele żądło lub też Użądlenie pszczoły, jak inaczej bywa nazywane, jest słodka, migdałowa skorupka. Sam wypiek to połączenie ciasta drożdżowego wraz z kremem — ten powstaje na bazie śmietany kremówki oraz budyniu. Nazwa, która ma niepokojący wydźwięk, nie jest do końca znana, wiadomo, że ma to związek z walką, jaka rozegrała się przed wiekami między niemieckimi miastami, w wyniku której dwóch mężnych pomocników piekarza zostało nagrodzonych takim ciastem.

Bazując na cieście drożdżowym, należy dać mu czas do wyrośnięcia, jednak samo w sobie przygotowanie tego wypieku nie jest trudne ani wymagające. W zamian otrzymuje się smaczny deser, który ponadto prezentuje się efektywnie, dlatego też warto zaserwować je podczas znaczących uroczystości czy jubileuszy.

Składniki na 12-14 porcji:

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 30 g świeżych drożdży

Polewa

  • 5 łyżek miodu
  • 100 g masła
  • 125 g cukru
  • 200 g migdałów w płatkach

Krem

  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 750 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 250 g masła

Przygotowanie

Z mąki zrobić kopczyk z dołkiem, włożyć do niego pokruszone drożdże, cukier i ciepłe mleko. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Dodać jajka, roztopione masło i zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Miód, masło i cukier podgrzać, mieszając, aż składniki się połączą. Dodać migdały, zagotować i odstawić do wystygnięcia. Ciasto wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, rozsmarować na wierzchu polewę. Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Budynie wymieszać ze szklanką mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Dodać budynie i gotować, mieszając, aż zgęstnieje. Miękkie masło utrzeć i stopniowo dodawać do budyniu. Ciasto przekroić na dwa blaty, na jeden wyłożyć krem, przykryć drugim blatem — tym z polewą. Odstawić na noc do lodówki.

Ciekawostka: w tradycyjnym niemieckim przepisie ciasto jest drożdżowe, jednak można je też upiec na bazie biszkoptu — będzie prezentować się i smakować równie dobrze.

Przypomnijmy, że to ciasto jest wręcz popisowym deserem znanego cukiernika z Przemyśla. Jak czytamy w artykule na stronie informacyjnej eprzemysl.pl, ciasto Pszczele Żądło po raz kolejny było obecne na przyjęciu okolicznościowym przygotowanym przez miasto Przemyśl.