Sękacz to biszkoptowo-tłuszczowe ciasto z charakterystycznymi sękami, stąd też jego nazwa – przypomina on przecięte drzewo z sękami. A jak wygląda proces wypiekania sękacza?
Podczas gdy zawieszony nad ogniskiem drewniany wałek nieustannie się obraca, stopniowo wylewa się na niego dość rzadkie ciasto. Zewnętrzne warstwy ciasta zostają przypieczone i mogą przypominać słoje drewna. Natomiast nadmiar ciasta w trakcie obracania się rożna spływa i zastyga w formie sopli, które przypominają sęki.
Jeśli przepadasz za sękaczem lub nigdy nie miałeś okazji go spróbować, mamy dobrą nowinę. Możesz go zrobić samodzielnie w domu, a rożen zastąpić np. tortownicą. Chociaż domowy wyrób nie będzie miał specyficznych sęków, to z pewnością będzie smakował, jak oryginał i pojawią się na nim naprzemienne ciemne i jasne paski.
Składniki
- 8 jajek
- 200 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wódki
- cukier wanilinowy
- 100 g cukru drobnego
- 60 g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do temp. 190°C, a większą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Do masła dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i wszystko miksujemy na puszysty krem. Nieustannie ucieramy i dodajemy pomału po jednym żółtku. Dodajemy odrobinę soli i mąki połączonej z proszkiem do pieczenia. Całość dobrze łączymy, wlewamy wódkę i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Ubijając, dodajemy partiami drobny cukier – powinniśmy otrzymać sztywną oraz szklistą pianę. Przekładamy ją do ciasta i lekko mieszamy.
Gustujesz w pysznych deserach i potrawach? Przygotuje fantastyczne łakocie różnego rodzaju z przepisami na https://www.realista.pl.
Na spód formy wylewamy niewielką część masy i odpowiednio ją rozprowadzamy. Wkładamy na ok. 7 minut do pieca, aby wierzch ciasta lekko się przyrumienił. Następnie wykładamy kolejną warstwę ciasta, dobrze ją rozprowadzamy i pieczemy w piekarniku. Postępujemy w ten sam sposób, aż skończy się nam całe ciasto. Ostudzony sękacz możemy posmarować lukrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego!