Myśląc o współczesnej Japonii, pierwszą rzeczą, jaka przychodzi nam do głowy jest sushi – tradycyjna potrawa wywodząca się właśnie z Kraju Kwitnącej Wiśni. Sushi już od dawna przestała być daniem, po które musieliśmy wybrać się aż na drugi koniec świata – wystarczy restauracja z sushi w Krakowie, aby poczuć jego oryginalny, egzotyczny smak oraz docenić gusta kulinarne Japończyków. Sushi jest nie tylko pyszne, ale także lekkie, niskokaloryczne i pożywne, przez co warto po nie sięgać regularnie.
Myśląc o współczesnej Japonii, pierwszą rzeczą, jaka przychodzi nam do głowy jest sushi – tradycyjna potrawa wywodząca się właśnie z Kraju Kwitnącej Wiśni. Sushi już od dawna przestała być daniem, po które musieliśmy wybrać się aż na drugi koniec świata – wystarczy restauracja z sushi w Krakowie, aby poczuć jego oryginalny, egzotyczny smak oraz docenić gusta kulinarne Japończyków. Sushi jest nie tylko pyszne, ale także lekkie, niskokaloryczne i pożywne, przez co warto po nie sięgać regularnie.
Czym sushi wyróżnia się na tle typowo polskich dań?
Sushi jest potrawą bardzo różną od polskich potraw. Nasza rodzima kuchnia bazuje głównie na mięsie, ziemniakach, kluskach i innych dość kalorycznych, tłustych i ciężkich produktach. Sushi jest tego całkowitym przeciwieństwem – białko zamiast z mięsa jest dostarczane z lekkich i bogatych w kwasy omega ryb i owoców morza, ziemniaki zastępuje mniej kaloryczny i lżejszy ryż, z kolei ciężkie, oparte na mące sosy zastępuje wyrazisty w smaku sos sojowy. Poszukiwana ostrość i pikantność w sushi koncentruje się natomiast w chrzanie wasabi występującym wyłącznie na terenie Japonii.
Taka kompozycja sprawia, że sushi nie bez przyczyny jest uznawane za jedno z najzdrowszych dań kuchni na całym świecie. To podobno jego regularnemu spożywaniu Japończycy zawdzięczają swoją długowieczność, młody wygląd oraz świetne zdrowie, o którym tylko pomarzyć mogą mieszkańcy Europy. Sushi jest ponadto potrawą na tyle uniwersalną, że sprawdzi się na każdą okazję – jako pożywne i dostarczające energii śniadanie, w ramach lunchu, a także na kolację, kiedy warto sięgać po lekkie i wartościowe pod względem składników odżywczych dania.
Gdzie szukać prawdziwej japońskiej kuchni? Catering i restauracja sushi w Krakowie
Ogromna popularność sushi na całym świecie sprawiła, że także w Polsce nie brakuje miejsc, w których możemy skosztować tego wyjątkowego dania. W Krakowie działają liczne restauracje sushi, do których możemy wybrać się na wyjątkowe okazje oraz firmy cateringowe oferujące sushi z dowozem prosto do domu. Jeśli zależy nam na wypróbowaniu tradycyjnego sushi przygotowanego zgodnie z japońską sztuką kulinarną, warto skorzystać z oferty lokali specjalizujących się wyłącznie w sushi oraz kuchni japońskiej. Tego typu miejsca dbają o świeżość poszczególnych składników oraz ich przygotowanie według odpowiednich receptur znanych tylko mistrzom sushi.
Każda ceniona restauracja sushi w Krakowie przygotowuje swoje menu na bazie świeżych, wysokiej jakości składników, które w krótkim czasie są serwowane klientowi. Sushi jest przygotowywane ręcznie, według japońskich zasad i wytycznych, przy zachowaniu środków ostrożności i higieny. Firmy cateringowe, oprócz dostarczania gotowych zestawów sushi, mają w swojej ofercie także catering na specjalne okazje, z którego warto skorzystać np. podczas imprez okolicznościowych różnego rodzaju, pokaz przygotowywania sushi oraz kursy kulinarne, dzięki którym każdy z nas może poznać tajniki przygotowywania sushi od kuchni oraz przy okazji świetnie bawić się w gronie rodziny i znajomych.
Artykuł powstał we współpracy z Haiku Sushi – Twój catering i restauracja sushi kraków.