Wiele z nas ma słabość do słodyczy, chociaż wszędzie się słyszy, że mogą mieć one niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Jednak czy jest to prawda? Dużo zależy od tego jakie słodycze wybieramy i w jakich ilościach je spożywamy, jeśli podchodzimy do tych kwestii rozsądnie słodycze wcale nie muszą być tak szkodliwe jak niektórzy uważają.
Bakalie w czekoladzie – zdrowsza alternatywa dla słodyczy
Dość nieoczywistym wyborem mogą się okazać bakalie w czekoladzie, ponieważ jak myślimy o słodyczach ten produkt rzadko wpada nam do głowy jako pierwszy. Jednak jest to błąd! Bakalie, czyli suszone owoce oraz orzechy są bardzo zdrowe i pożywne, a w dodatku można się nimi nasycić na dłużej ze względu na wysoką zawartość błonnika. Bakalie są również źródłem tłuszczu, dzięki którym nasz organizm lepiej wchłania witaminy z grup A,D,E,K. W połączeniu z czekoladą tworzą świetną przekąskę, która może zaspokoić nasz apetyt na słodycze. Bakalie w czekoladzie są również świetną alternatywą dla słonych przekąsek podczas oglądania filmu czy wypadu do kina, taka przekąska nie chrupie ani nie szeleści dlatego wybierając ją nie będziecie przeszkadzać innym w odbiorze filmu.
Czy wszystkie batony są złe?
Batoniki są świetnym rozwiązaniem dla ludzi żyjących w biegu, batona można szybko złapać do ręki i zjeść nawet w drodze do pracy. Genialnie sprawdzają się jako przekąska na podróż czy do pracy, ponieważ zajmują mało miejsca i pomogą nam zaspokoić głód czy też ochotę na coś słodkiego. Jednak nie każdy baton będzie na nas wpływał pozytywnie, dlatego warto poświęcić trochę czasu na znalezienie tego idealnego. Sklepy oferują aktualnie ogromny wybór przeróżnych smakołyków, możemy znaleźć zarówno opcje mniej zdrowe jak i te nieco lepsze pod tym względem. Warto zainteresować się zdrowszymi opcjami, takimi jak batony typu musli, czy też takie bazujące na owocach oraz płatkach zbożowych. Takie batony nie dość, że są lepsze w smaku, to korzystniej wpływają na nasz organizm. Pozostawiają one poczucie sytości, jednak nie czujemy się tak ociężali jak po zjedzeniu przekąski zawierającej sam cukier pod różnymi postaciami. Takie batony nie muszą być nudne, a wręcz mogą być lepsze niż się tego spodziewacie. Warto spróbować samemu i się przekonać!
Wybierajmy polskie słodycze
Wybierając przekąskę warto zwrócić uwagę na rodzimych producentów, którzy mogą nam zagwarantować najwyższą jakość produktów. Polskie firmy muszą przejść szereg kontroli jakości i testów, aby ich produkty zostały dopuszczone do sprzedaży. Ponadto wybierając polskie słodycze przyczyniamy się do rozwoju naszej krajowej gospodarki oraz się do wzrostu znaczenia Polski na arenie międzynarodowej. Warto zainteresować się ofertą firmy Eurohansa https://www.eurohansa.com.pl/, która od ponad 30 lat produkuje przepyszne słodycze w naszych polskich Puławach. Firma specjalizuje się w produkcji bakalii czekoladzie oraz naturalnych batonów, czyli słodyczy, które łączą w sobie smak oraz właściwości zdrowotne. O jakości produkowanych przez nich słodyczy świadczy szereg przyznanych im certyfikatów, takich jak Certyfikat Rolnictwa Ekologicznego czy Certyfikat IFS.