Smażenie

  • Co oznacza smażenie?

Gotowanie potraw na oleju w temperaturze 180-200 ºC.\

  • Jak to zrobić poprawnie?

Aby prawidłowo smażyć żywność, zaleca się wybór oleju, który może wytrzymać wysokie temperatury, takie jak rafinowana oliwa z oliwek lub inne rafinowane oleje roślinne, takie jak olej rzepakowy, olej słonecznikowy, olej kokosowy, olej sezamowy itp. Należy wziąć pod uwagę dwie rzeczy: olej musi być bardzo gorący przed włożeniem żywności i olej musi całkowicie pokrywać żywność. Kiedy jedzenie jest zanurzone w gorącym oleju, tworzy się wokół niego skorupa, która zapobiega przedostawaniu się oleju do wnętrza jedzenia. Potrawy są gotowane przez przewodzenie ciepła.

Saute

  • Co to oznacza?

Oznacza smażenie potrawy na patelni z olejem. Zazwyczaj saute jest czynnością wykonywaną przed innymi rodzajami gotowania (duszenie, gotowanie, itp.).

  • Jak to zrobić poprawnie?

Temperatura powinna być niższa niż podczas smażenia, a potrawy nie powinny być pokryte olejem. Potrawy powinny powoli puszczać soki, a smaki powinny być zintegrowane. Najlepiej pokroić jedzenie na małe kawałki tej samej wielkości, aby zapewnić równomierne usmażenie. Jeśli używane są inne składniki, dodaj je zgodnie z ich czasem gotowania.

Gotowanie

  • Co to znaczy?

Gotowanie potraw we wrzącej wodzie.

  • Jak to zrobić poprawnie?

Poczekaj, aż woda osiągnie temperaturę wrzenia, zanim dodasz jedzenie do garnka. W ten sposób jedzenie lepiej zachowa składniki odżywcze i smak. Po ugotowaniu żywność należy odcedzić, aby całkowicie usunąć wodę z gotowania. Wodę można ją doprawić czosnkiem i aromatycznymi ziołami.

Duszenie

  • Co to znaczy?

Gotowanie różnych składników w ich własnych sokach.

  • Jak prawidłowo dusić jedzenie?

Na małym ogniu i przez dłuższy czas. Wiąże to wszystkie smaki i pozostawia potrawę o mniej więcej jednolitym i bardzo dobrym smaku. Często w trakcie procesu konieczne jest dodanie jakiegoś płynu, takiego jak sos pomidorowy, woda, bulion lub napój alkoholowy. Co jest lepsze i zdrowsze: smażenie, czy duszenie? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w tym artykule.

Wok

  • Co to znaczy?

Smażenie potraw w typowo orientalnym żeliwnym naczyniu, które ma właściwości zapiekania i patelni jednocześnie.

  • Jak to zrobić poprawnie?

Jedną ręką należy trzymać uchwyt i unosić wok cały czas z energią mieszając składniki, które są gotowane.

Pieczenie w piekarniku

  • Co oznacza gotowanie w piekarniku?

Gotowanie potraw za pomocą gorącego powietrza z wykorzystaniem elektrycznych elementów grzejnych.

  • Jak to zrobić poprawnie?

Rozgrzej piekarnik do żądanej temperatury przed włożeniem potraw. Ważne jest również, aby umieścić tacę na odpowiedniej wysokości i z najbardziej odpowiednim programem dla każdego rodzaju naczynia.