Smażenie
- Co oznacza smażenie?
Gotowanie potraw na oleju w temperaturze 180-200 ºC.\
- Jak to zrobić poprawnie?
Aby prawidłowo smażyć żywność, zaleca się wybór oleju, który może wytrzymać wysokie temperatury, takie jak rafinowana oliwa z oliwek lub inne rafinowane oleje roślinne, takie jak olej rzepakowy, olej słonecznikowy, olej kokosowy, olej sezamowy itp. Należy wziąć pod uwagę dwie rzeczy: olej musi być bardzo gorący przed włożeniem żywności i olej musi całkowicie pokrywać żywność. Kiedy jedzenie jest zanurzone w gorącym oleju, tworzy się wokół niego skorupa, która zapobiega przedostawaniu się oleju do wnętrza jedzenia. Potrawy są gotowane przez przewodzenie ciepła.
Saute
- Co to oznacza?
Oznacza smażenie potrawy na patelni z olejem. Zazwyczaj saute jest czynnością wykonywaną przed innymi rodzajami gotowania (duszenie, gotowanie, itp.).
- Jak to zrobić poprawnie?
Temperatura powinna być niższa niż podczas smażenia, a potrawy nie powinny być pokryte olejem. Potrawy powinny powoli puszczać soki, a smaki powinny być zintegrowane. Najlepiej pokroić jedzenie na małe kawałki tej samej wielkości, aby zapewnić równomierne usmażenie. Jeśli używane są inne składniki, dodaj je zgodnie z ich czasem gotowania.
Gotowanie
- Co to znaczy?
Gotowanie potraw we wrzącej wodzie.
- Jak to zrobić poprawnie?
Poczekaj, aż woda osiągnie temperaturę wrzenia, zanim dodasz jedzenie do garnka. W ten sposób jedzenie lepiej zachowa składniki odżywcze i smak. Po ugotowaniu żywność należy odcedzić, aby całkowicie usunąć wodę z gotowania. Wodę można ją doprawić czosnkiem i aromatycznymi ziołami.
Duszenie
- Co to znaczy?
Gotowanie różnych składników w ich własnych sokach.
- Jak prawidłowo dusić jedzenie?
Na małym ogniu i przez dłuższy czas. Wiąże to wszystkie smaki i pozostawia potrawę o mniej więcej jednolitym i bardzo dobrym smaku. Często w trakcie procesu konieczne jest dodanie jakiegoś płynu, takiego jak sos pomidorowy, woda, bulion lub napój alkoholowy. Co jest lepsze i zdrowsze: smażenie, czy duszenie? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w tym artykule.
Wok
- Co to znaczy?
Smażenie potraw w typowo orientalnym żeliwnym naczyniu, które ma właściwości zapiekania i patelni jednocześnie.
- Jak to zrobić poprawnie?
Jedną ręką należy trzymać uchwyt i unosić wok cały czas z energią mieszając składniki, które są gotowane.
Pieczenie w piekarniku
- Co oznacza gotowanie w piekarniku?
Gotowanie potraw za pomocą gorącego powietrza z wykorzystaniem elektrycznych elementów grzejnych.
- Jak to zrobić poprawnie?
Rozgrzej piekarnik do żądanej temperatury przed włożeniem potraw. Ważne jest również, aby umieścić tacę na odpowiedniej wysokości i z najbardziej odpowiednim programem dla każdego rodzaju naczynia.