Brytfanna, zwana również gęsiarką, to naczynie wielofunkcyjne, w którym można przyrządzić naprawdę wiele wyjątkowych potraw. Naczynie to składa się zazwyczaj z dwóch części: naczynia i pokrywki, czasem pokrywka sama w sobie również może służyć jako niewielkie naczynie lub patelnia! W takiej sytuacji gęsiarka daje nam jeszcze więcej możliwości. Brytfanna to jednak nie jest jeden produkt. Istnieje wiele rodzajów brytfann, wykonanych z różnych materiałów. Jaką brytfannę wybrać i jakie potrawy można w niej przyrządzić? Wszystkie omawiane poniżej brytfanny dostępne są w sklepie naczynia.olkusz.pl.

Plusy posiadania brytfanny

• Największym plusem są szerokie możliwości! Podczas przyrządzania posiłków w brytfannie
ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia kulinarna! Możemy dusić, gotować, podpiekać, piec i
nawet smażyć.

• Brytfanny można dostać w wielu rozmiarach i kształtach, dostosujesz je do swoich potrzeb.

• Chociaż nazwa gęsiarka sugeruje że pieczemy w niej jedynie drób to jest to mylące! W brytfannie
przygotujesz mięsa, zapiekanki, a także warzywa, to również praktyczny sprzęt w kuchni
wegetarian!

• Gotując w garnku czy smażąc na patelni danie musi być ciągle doglądane i mieszane, tutaj tego nie
ma! Posiłek w brytfannie wkładamy do piekarnika i jedynie raz na jakiś czas możemy zerknąć czy
jest już gotowy. To oszczędza nam czas! Dodatkowo pokrywy w brytfannach są tak
wyprofilowane, aby para wodna skraplała się z powrotem do posiłku. Dzięki temu nie musimy
podlewać dania wodą.

Dania które możesz przyrządzić w brytfannie

1. Mięsa – To oczywisty wybór, który jednak rozbija się na wiele różnych dań. Rodzaje mięs: drób,
wieprzowina, wołowina, poszczególne części ciała tłuste i chudsze… A do tego rozmaite
możliwości marynowania!

2. Ciasta – W brytfannie przygotujesz nie tylko słodkie posiłki! Owoce pod kruszonką, ciasto
drożdżowe samo lub z dodatkami.

3. Zapiekanki – Zapiekanki z makaronem, ziemniakami, ryżem, kaszą czy też z samych warzyw.
Zapiekany omlet, zapiekanka pasterska, ryż pieczony z jabłkami…

4. Warzywa – Warzywa duszone, zapiekane czy gotowane także możesz przyrządzić w brytfannie.
Wykorzystaj do tego warzywa na jakie tylko masz ochotę!

Który rodzaj brytfanny wybrać?

Brytfanny emaliowane – Szklista powłoka jaką powleczone jest to naczynie nie wchodzi w reakcję z
żywnością i nie wydziela szkodliwych substancji. Dzięki temu potrawy przygotowywane w emalii są
bezpieczne dla alergików, dzieci i osób starszych.

Brytfanny kamienne – Naczynia te posiadają aluminiowy korpus i pokryte są powłoką nieprzywierającą.
Należy uważać na tę powłokę, ponieważ może ona ulec uszkodzeniu jeżeli będziemy używać na niej
stalowych przyborów kuchennych. Zamiast tego lepiej wybrać akcesoria silikonowe lub drewniane.

Brytfanny kamienne mają jednak duże zalety! Do powłoki nie przywiera jedzenie, a ich umycie jest
banalnie proste!

Brytfanny żeliwne – Żeliwo to produkt wymagający, który odpłaca się jednak wspaniałym smakiem
potraw. Naczynia żeliwne należy odpowiednio pielęgnować i konserwować po każdym umyciu.

Brytfanny żeliwne posiadają grube ścianki i dno, dzięki czemu utrzymują temperaturę na długo i
równomiernie nagrzewają posiłek.

Brytfanna szklana – Brzmi dziwnie? Chodzi po prostu o naczynia żaroodporne. Szklane naczynia
podobnie jak emaliowane nie wchodzą w reakcję z żywnością i są bezpieczne dla alergików. Dodatkowo naczynie szklane zwykle można bezpiecznie myć w zmywarce.

Zobacz brytfanny w naczynia.olkusz.pl