To co każdego dnia spożywamy wpływa na nasz organizm. Wpływa na wszystkie organy, jak na przykład na wątrobę. Gruczoł zwany wątrobą posiadają wszystkie kręgowce, a w tym także człowiek. Wątroba położona jest pod przeponą głównie w prawym podżebrzu.

Wątroba składa się z dwóch płatów i ośmiu segmentów

Gruczoł ten pełni wielką rolę w organizmie. I tak między innymi syntetyzuje czynniki krzepnięcia krwi, produkuje i magazynuje niektóre białka osocza krwi, syntetyzuje i cholesterol i trójglicerydy, rozkłada zużyte erytocyty i metabolizuje aminokwasy w glukozę. Ponadto wątroba neutralizuje toksyny, buforuje poziom glukozy we krwi, bierze czynny udział w termoregulacji tz. produkuje ciepło. Jak również magazynuje witaminę A, D, K, C, B oraz żelazo.

Czy jedzenie uszkadza wątrobę?

Wątrobę uszkadza wiele czynników, a między innymi także artykuły spożywcze. Jeść musimy każdego dnia i w związku z tym każdego dnia wpływamy na kondycje naszej wątroby, jak i całego organizmu. Poprzez dietę możemy ją odbudowywać i chronić lub niszczyć i doprowadzając degradacji i dolegliwości.

Koniecznie trzeba zadbać o swoją wątrobę, gdyż uszkodzona pogarsza samopoczucie, powoduje zmęczenie i osłabienie, powoduje stale utrzymującą się niestrawność, senność i brak siły. W ratowaniu swojej wątroby pomóc może zmiana nawyków żywieniowych. Dieta wątrobowa uzależniona jest od stopnia zaawansowania choroby. Przewlekła niewydolność wątroby, kiedy nie ma powikłań nie wymaga zbyt rygorystycznej diety. Wystarczy tylko dieta lekkostrawna, unikanie potraw smażonych, ograniczenie błonnika i węglowodanów oraz tłuszczu. W diecie należy nastawić się bardziej na białko. Lecz w przypadku ostrego uszkodzenia wątroby konieczna jest rygorystyczna nisko tłuszczowa i niskobiałkowa dieta.

Lista produktów zalecanych przy chorej wątrobie

  • pszenne pieczywo, suchary, czerstwe pieczywo
  • chude ryby pieczone na grillu, pieczone w folii lub gotowane
  • chude mięso gotowane w wodzie lub na parze, pieczone lub duszone
  • zupy na warzywach i chudym mięsie lub z pulpetami
  • odtłuszczony twaróg, chude mleko
  • gotowane jajka na miękko
  • płatki owsiane, kasza manna, kasza jaglana, kasza kukurydziana
  • ryż
  • drobny makaron
  • miód, dżem, galaretki, kisiel, soki
  • biszkopty
  • ziemniaki, marchew, ogórki, pomidory, buraki, sałata, seler, por
  • winogrona, banany, jabłka, brzoskwinie, morele, owoce cytrusowe
  • olej sojowy, oliwa z oliwek, olej słonecznikowy
  • napary z ziół, woda niegazowana, świeże soki, lekka herbata
  • koperek, pietruszka, bazylia, majeranek, sól

Lista produktów zakazanych przy dolegliwościach wątrobowych

  • ciemne żytnie i razowe pieczywo
  • potrawy mączne smażone
  • tłuste mięsa smażone
  • pasztety, konserwy, podroby
  • wędzone tłuste ryby
  • konserwy rybne
  • ryby smażone
  • zupy na tłustym mięsie
  • smalec, ocet, olej rzepakowy, margaryna, słonina, boczek
  • warzywa strączkowe, cebula, czosnek, kapusta, rzodkiewka, papryka
  • wszystkie grzyby
  • śliwki, agrest, cytryna, borówki, truskawki, porzeczki, czereśnie, ananas
  • ciasta z kremem, torty, serniki, czekolada, batony
  • pełnotłuste sery żółte, sery topione, tłuste mleko, śmietana
  • Jaja smażone
  • mocna herbata, kawa, napoje gazowane, alkohol

Wpis został opracowany dzięki materiałom o zdrowym stylu życia, zawartym w serwisie https://www.wieszwiecej.pl/.